Klinik Psikolog

Yanlış Alışkanlıklara Bağlı Duruş Bozuklukları

Psikolojimiz genelde duruşumuza yansır. Duruşumuz çoğu zaman nasıl hissettiğimizi göstergesidir.

Sosyokültürel durum, alışkanlıklar, eğitim, iş ve psikolojik faktörler duruş bozuklukları etkenlerindendir. Eğer kişide yapısal bozukluk var ise artmasına neden olurlar.

Depresyonda gövde ve omuzlar öne eğilmiş durumda yorgun insan görünümü verir. Bu duruma belli kas ve bağların aşırı gerginliği sonucu psikolojik yorgunlukla beraber kas yoğunluğu da gözlenir.

Agresif ve hiperaktif kişilerde kasların sürekli gergin oluşundan dolayı duruşlarından tanınabilir dengesiz duruşları ve omuzların geriye doğru çekmeleri daha çok sırtta düzleşme( Flatback) görülür.

Gelişme çağında bazı sporlar ör. Basket ve tenis duruş bozukluğuna neden olabilir.

İş, eğitim veya aktivitelerde değişik biçimlerde oturma veya ayakta durmalar bazı kasların ve bağların aşırı zorlanmasına ve bazı kaslarında tersine kısalmalarına neden olur örneğin bağdaş kurarak oturma .

Özellikle kız çocuklarında boyun uzaması ile kendileri daha kısa göstermek amacıyla öne doğru eğilerek yürümeleri sonucu ergenlik kifozu oluşur. benzer durum göğüslerini belirtmemek amacıyla omuz ve vücudun öne doğru eğmekle görülür.

Gelişme çağında görülen bazı duruş bozuklukları ileriki yaşlarda kalıcı şekil bozukluklarına neden olabilir. Ergenlik zamanı belli alışkanlıklar bağ ve kas kısalmalarına ve büyürken yapısal duruş bozukluğuna neden olabilir.